onsdag 16. november 2011

Hva er viktig å tenke over ved en refinansiering av gjeld.

I de enkleste tilfellene er en refinansiering å bytte ut dyre smålån (inkludert kredittkortgjeld), med ett lån med bedre betingelser. Som regel blir dette gjort med et forbrukslån. En får et enkelt lån med billigere rente hos en kreditor å forholde seg til. Bare et lån gjør at en får bedre oversikt over gjelden og at det dermed blir lettere å passe på å betale regningene i tide, slik at en ikke får unødige forsinkelses og inkasso gebyrer. Det er viktig at en har tenkt igjennom refinansieringen først. Det er langt fra sikkert at det vil lønne seg, så en må ha gjort hjemmeleksen først.

Det er spesielt to forhold som er avgjørende om en refinansiering av gjeld vil lønne seg.

-Hvor mye lavere effektiv rente får du med en refinansiering. Renteforskjellen burde være over en hvis størrelse hvis det skal lønne seg. En burde også ha ekstra å gå på, rentebetingelser kan forandre seg fort. Så renteforskjellen burde være stor nok slik at en ikke plutselig sitter med et dyrere lån hvis renten forandrer seg.


-I tillegg til renteforskjellen er det viktig å se på hvor mye en eventuell refinansiering vil koste. Refinansieringskostnadene kan være tinglysingsgebyr, etableringsgebyr og takstkostnad.

Etter at en har sett over disse punktene burde en regne på hvor fort kostnadene vil bli betalt inn ved det nye lånet. Tar det et år før en får nedbetalt kostnadene, burde en nok bare droppe hele refinansieringen. En burde greie å betale inn kostnadene på et halvt år eller bedre.

Først må en få avklart den økonomiske situasjonen en er i, hvor store lånene er, effektiv rente osv. Når en har fått en oversikt over dette kan en ta kontakt med tilbydere av lån for å se hvilke betingelser en vil få ved en refinansiering.

Så må en ta kontakt med låneinstitusjoner for å se hvilket refinansieringslån en kan få. Som regel er renten individuell tilpasset etter kredittvurdering, nedbetalingstid, lånebeløp osv, så en må nok gå i dialog med de for å få avklart hvilke betingelser en får. Hvis de har rådgivere så spør om hjelp til å gå igjennom din situasjon, så kan de regne over og se om dine konklusjoner stemmer.

--
Om Forfatteren
For mer om refinansiering: refinansiering av gjeld og refinansiering tips

Kilde: Hva er viktig å tenke over ved en refinansiering av gjeld. - Sammendrag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar